Hästraser

Sverige har två stycken ursprungliga hästraser, nämligen nordsvensk och gotlandsruss. Förutom nordsvensk och gotlandsruss är två andra vanliga förekommande raser i Sverige kallblodig travare och svensk halvblodshäst. Tack vare import förekommer det flera andra hästraser i landet, över hela världen finns det sammanlagt över 330 olika raser. USA är det land som leder utvecklingen i att avla fram nya raser. Världens största ras är Shirehästen som kommer från England. Det är en arbetande häst och används främst som draghäst. Den är även mycket vacker med lång man och mycket päls vid hovarna.

Hästraser finns i många storlekar och färger samt för skilda arbetsområden

Hästraser som är ursprungliga i Sverige

I Sverige har vi alltså två ursprungliga hästraser. Dels det lilla gotlandsrusset och dels den starka nordsvensken. Gotlandsruss är en ponny och som du hör på namnet, kommer denna ras från Gotland. Rasen är mycket gammal och tros härstamma ändå från järnåldern. Man tror att rasens förfäder var de nu utdöda tarpanen. Gotlandsruss mäter max 130 cm i mankhöjd och är mycket populära som ridhästar till barn samt som körhästar. Rasen har länge levt i vilt tillstånd på Gotland, än idag finns det stora flockar på ön som lever med endast liten kontakt med människor.

Sveriges andra inhemska hästras är nordsvensken, en urstark arbetshäst som idag används för körning, ridning och för arbete inom jord- eller skogsbruk. Rasen har utvecklats från skandinaviska arbetande hästraser och den har ett nära släktskap med den norska dölehästen. Nordsvensken är en kallblodig ras som på 1800-talet var nära att försvinna eftersom den var för lätt för att klara tyngre arbete. På flera håll i landet startades det därför avelsföreningar som dels skulle säkra beståndet och dels göra rasen tyngre genom inkorsning av dölehästen.

Avel för sunda hästraser

Som nämndes i början är USA ett av de länder som satsar mest på att föda upp nya hästraser. En av de raser som avlats fram i USA är Rocky Mountain Horse. Namnet till trots är det här ingen häst utan en ponny, med en mankhöjd på omkring 140 cm. All hästavel ska syfta till att skapa en frisk och sund individ som är väl anpassad för dess uppgift. För att få fram bra ridhästar korsade man en gång i tiden ett kallblod med ett fullblod. Alltså en tung och arbetande ras med en smidigare och mer uthållig hästras.

Hästraser finns i alla möjliga storlekar. Den stora spridningen beror till största del på människan som har valt att avla fram en viss storlek på grund av ett behov eller en önskan. Den allra största rasen är shirehästen som ståtar med en mankhöjd på minst 173 cm för hingstar och minst 163 för ston. Som redan nämnts är det en arbetande ras som härstammar från England. Trots att det är en arbetshäst är den förvånansvärt smidig och smärt. Shirehästens ursprung kommer från den medeltida krigshästrasen destrierhästen.

Raser att satsa på?

Med över 330 hästraser att välja på gäller det att välja rätt ras vid köp av häst. Vilken ras som passar dig beror mycket på ditt personliga tycke och smak samt vad du vill använda hästen till. Ska du köra med hästen? Rida ut i skogen? Vill du satsa på fälttävlan eller kanske dressyr? En annan viktig aspekt är hur hästvan du är. Många satsar på en shetlandsponny till mindre barn men dessa är ofta mycket envisa. Satsa då istället hellre på exempelvis ett russ, en new forest-ponny eller en welshponny.