Hästar i populärkulturen

Hästar har varit del av mänsklig kultur i tusentals år. De har varit med oss i krig, jakt och transport – men de har också haft en plats i populärkulturen på senare år. Idag yttrar sig detta mest genom film, men genom tiderna har hästar funnits inom andra typer av underhållning, som till exempel cirkus, dressyr, hästhopp och andra sporter. Populärkulturen har gjort vissa hästar till världskända ikoner. Några är fiktiva, andra är verkliga, men det de har gemensamt är att de både skapat och underhållit generationer av hästälskare världen över i många år.

Populärkulturen har massvis av fascinerande hästar

Populärkulturen är full av hästar

Filmvärlden är full av hästar, både idag och från tiden när film först slog igenom. Några stora klassiker är Svarta Hingsten från 1979, och Black Beauty. Black Beauty skrevs 1877 och har sedan dess filmatiserats ett flertal gånger. Den mest populära filmatiseringen är från 1994. Andra hästar som Lone Rangers Silver och Mr. Ed är figurer som gjort sig speciellt kända i den amerikanska populärkulturen. Filmen Flicka är baserad på en roman från 1941 och följer en ung tjej som tämjer en mustang.

Hästar i populärkulturen som baserats på verkliga föregångare är till exempel Seabiscuit, en galopphäst som under 40-talet gjorde sig känd för sin fantastiska förmåga att trotsa alla motgångar. Flera filmer har gjorts om honom, men versionen från 2003 är kanske mest känd. Den nominerades även till en Oscar. War Horse är en annan modern klassiker, baserad på en populär roman från 1982. Den följer hästen Joey under första världskriget och nominerades till sex Oscarsstatyetter, två Golden Globes och fem BAFTA-utmärkelser.

Hästar av olika slag

Det är inte bara moderna äventyr och verkliga historier som gjort hästar kända i populärkulturen. Även fantasy och sagor kryllar av dem, och flera har letat sig in på vita duken. I en av Disneys alla barnfilmer, Herkules från 1997, är till exempel Pegasus en känd favorit. Där är Pegasus huvudpersonens bästa vän genom livet. En annan animerad häst-följeslagare är Maximus från Disney-filmen Trassel. Hans strikta personlighet skär sig snabbt med andra karaktärer i filmen, vilket tillför mycket av filmens humor.

Skuggfaxe från Sagan om Ringen, Gandalfs trogne följeslagare, är en annan favorithäst i film och litteratur. Han är en Mearas, en art fantastiska hästar i Midgård som vanliga hästar inte kan mäta sig med varken i skönhet, styrka, snabbhet eller intelligens. Enhörningar är en annan typ av häst som ofta förekommer i fantasy och sagor, med magiska egenskaper som gör dem alldeles unika. I Harry Potter-serien är enhörningens blod rent och magiskt nog att förlänga liv – detta är bara ännu ett exempel på hur hästar av olika slag tagit sig in i den moderna populärkulturen.

En lång historia

Populärkulturen har länge varit full av hästar – de har gjort minnesvärda framträdanden i sagor, i böcker och på vita duken. Även svensk film och litteratur har tagit del av detta. Några exempel är böckerna om hästen Robot, filmen Sherdil och den stora rollen Arns häst har i Arn-filmerna. Hästens död tjänar i filmerna samma syfte som om en livslång vän gått bort. Det råder alltså inga tvivel om att hästar, precis som många andra djur, fångat människors hjärtan i alla kulturer och tider.