Aktiviteter för din häst

Precis som med alla djur finns det många roliga aktiviteter som du kan hitta på tillsammans med din häst. Genom att du gör andra saker med din häst än det gamla vanliga, lär ni er inte bara nya saker utan bandet emellan er stärks också. Vad sägs om fyrspann, longering, cykla med hästen eller att tömköra över bommar? Liksom vi människor är hästar individer. Därför kan det skilja sig hästar emellan vilka aktiviteter som de gillar. Det finns flera metoder att lära sig till exempel ett nytt trick på, ingenting är svart eller vitt inom hästvärlden. Upptäck den aktivitet som du och din häst tycker om.

Aktiviteter som ridning och promenad stärker samarbetet

Aktiviteter ska stärka samarbetet

Aktiviteter som du och din häst gör tillsammans ökar ert band och er samarbetsförmåga blir bättre. Om du och din häst kämpar med hoppningen kan det vara en bra idé att göra något annat en stund. Dessutom nöter enformighet på alla hästar och ingen tycker att det är roligt att göra samma sak dag efter dag. Upprepningar som att träna på samma underlag och rida åt samma håll kan faktiskt skada hästen. Det är veterinärer och andra hästexperter överens om. Våga variera träningen så blir den också roligare.

Våga gå utanför trygghetszonen när det kommer till nya aktiviteter. Kanske rider ni idag dressyr tillsammans trots att fälttävlan eller voltige skulle passa er bättre. Det första steget i att våga testa på nya saker ligger i att du och hästen måste lita på varandra. Enligt en studie som gjordes 1999 berodde en fjärdedel på alla hästrelaterade olyckor på att hästen blivit skrämd. Att en häst kan bli skrämd beror i sin tur på att den har fått för lite träning i olika miljöer och på att den inte litar på sin ryttare.

Att arbeta respektfullt

Att hitta på aktiviteter tillsammans med din häst är alltså i förlängningen också en säkerhetsfråga. Hur kan du mer konkret öva upp tilliten? Några grundläggande punkter är att du inte ska vara rädd för din häst och den ska inte vara rädd för dig. Att du ska tycka det är roligt att rida, köra eller umgås med hästen. Slutligen är det viktigt att hästen mår bra fysiskt. Träningen som du gör ska också vara genomtänkt och tydlig. Ha en plan varför du tränar ett specifikt moment. Vad vill du uppnå?

Om du har en positiv attityd mot din häst och är lugn och glad när du är i stallet känner hästen på sig detta. Ett bra sätt att stärka er tillit är genom positiv belöning. Beröm hästen när den gör något som är bra eller rätt. Enkla aktiviteter att öva detta på är exempelvis genom promenader eller tömkörning. Lär hästen signaler för att stanna och gå, ungefär som med en hund. På detta sätt blir det också enklare att ta ut och in hästen i stallet samt att lasta den.

Ha roligt och beröm

När du funderar ut nya aktiviteter ska du tänka på att dessa ska vara roliga och att du ska berömma hästen när den gör något bra. Som nämnts tidigare handlar mycket i hästvärlden om att skapa tillit. Hästens tidigare relationer är en viktig faktor för hur den reagerar i olika situationer. Under hästens första år är relationen till mamman väldigt viktig. Fölet ska inte skiljas från stoet för tidigt eller för snabbt. Sammanfattningsvis är det genom att vara kreativ, vara respektfull, ha en plan och att våga testa nya saker som du och din häst kommer att ha roligt tillsammans.